Neurodegenerativ Betegségek Kutatólaboratóriuma

A Neurodegenerativ Betegségek Kutatólaboratóriuma számos létesítménnyel rendelkezik: szintetikus és analitikai  peptidkémiai laboratóriumokkal, fehérje kémiai és biokémiai laboratóriumokkal, sejt- és szövettenyésztő  létesítménnyel, fluoreszcens mikroszkóp laboratóriummal, állatházzal, valamint tanulási és viselkedési magatartások tanulmányozására alkalmas laboratóriummal.

A kutatás fő tárgya: a fehérjék hibás felcsavarodása által kialakuló  neurodegenerativ betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór, amiotrófiás laterális szklerózis) molekuláris mechanizmusának tisztázása, valamint ezeknek a betegségeknek a kezelésére alkalmas, új gyógyszer jelölt molekulák tervezése és előállítása. A kutatócsoport két laboratóriuma a Szegedi Neurobiológiai Kutatócentrumban működik. Ezek szoros kooperációban dolgoznak a HAS Szegedi Biológiai Centrumával (MTA-SZK) és BayGen Szeged Kutatóintézettel.


Kulcspozícióban lévő  kutatók

     Penke Botond, PhD, DSc, a Magyar Tudományos Akadémis rendes tagja, Szent-Györgyi Albert- és Széchenyi-díjas, 45 éve dolgozik az aminosavak, peptidek és fehérjék szintézise és analitikája területen. Létesített egy computerek segítségével történő molekula tervező laboratóriumot és mostanában létrehozta az első magyar neuroproteomikai laboratóriumot. Fő kutatási területe az Alzheimer-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis. Számos OTKA és NKTH projekt vezetője és résztvevője két EC FP-7 projectnek (Memoload, LipiDiDiet). Különböző kutató ntézetekben összesen 4 évet töltött Németországban, Franciaországban és az USA-ban.

     Zarándi Márta, PhD, DSc, 33 éve foglalkozik biologiailag aktív peptidek, peptid hormonok és analógjaik, valamint peptidomimetikumok, mint gyógyszerjelölt vegyületek tervezésével és előállításával. A Nobel-díjas A.V. Schally kutató laboratóriumában dolgozott összesen 9 évig a Tulane Egyetemen (New Orleans) az USA-ban. Fő kutatási területe az utóbbi években biológiailag aktív peptid analógok tervezése nem természetes aminosavak felhasználásával és ezek szintézise gyógyszer jelölt vegyületek  (peptidomimetikumok) nyerése céljából.

     Fülöp Lívia, PhD, a laboratórium fiatal munkatársa, aki 10 évig dolgozott peptidek és peptidomimetikumok szintézisén. Fő kutatási területe az utóbbi években β-amiloid peptidek előállítása és ezek toxikus formákká - oligomerekké, protofibrillumokká és fibrillumokká -való aggregációjának vizsgálata. A fehérjék hibás felcsavarodását dinamikus fényszórás méréssel (DLS), valamint AFM és TEM módszerekkel vizsgálja.  Dendrimerek, valamint  neuroprotektiv peptidomimetikumok tervezésével és előállításával is foglalkozik.


Felszereltség

     Analitikai HPLC készülék

     Preparativ HPLC készülék

     80 egységből  álló „computer cluster” programokkal gyógyszer tervezéshez
     Dinamikus fényszórás méréshez berendezés (Zeta sizer)
     Fluoreszcens mikroszkóp
     Fluoro-plate-reader

     Multielectrode array (MEA)


Állat laboratóriumban:

     Egér – ketrec rendszer egyéni szellőzéssel

     Morris water maze berendezés (2 db)

     NOLDUS fényképezőgép és program rendszer

     Mikroszlóp és hozzá tartozó kvantitativ hisztológiai értékelést lehetővé tevő berendezés

Neurodegenerativ Betegségek Kutatólaboratóriuma  

     A kutatólaboratórium számos létesítménnyel rendelkezik: szintetikus és analitikai  peptidkémiai laboratóriumokkal, fehérje kémiai és biokémiai laboratóriumokkal, sejt- és szövettenyésztő  létesítménnyel, fluoreszcens mikroszkóp laboratóriummal, állatházzal, valamint tanulási és viselkedési magatartások tanulmányozására alkalmas laboratóriummal.

A kutatás fő tárgya: a fehérjék hibás felcsavarodása által kialakuló  neurodegenerativ betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór, amiotrófiás laterális szklerózis) molekuláris mechanizmusának tisztázása, valamint ezeknek a betegségeknek a kezelésére alkalmas, új gyógyszer jelölt molekulák tervezése és előállítása. A kutatócsoport két laboratóriuma a Szegedi Neurobiológiai Kutatócentrumban működik. Ezek szoros kooperációban dolgoznak a HAS Szegedi Biológiai Centrumával (MTA-SZK) és BayGen Szeged Kutatóintézettel. 
 

Kulcspozícióban lévő  kutatók

     Penke Botond, PhD, DSc, a Magyar Tudományos Akadémis rendes tagja, Szent-Györgyi Albert- és Széchenyi-díjas, 45 éve dolgozik az aminosavak, peptidek és fehérjék szintézise és analitikája területen. Létesített egy computerek segítségével történő molekula tervező laboratóriumot és mostanában létrehozta az első magyar neuroproteomikai laboratóriumot. Fő kutatási területe az Alzheimer-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis. Számos OTKA és NKTH projekt vezetője és résztvevője két EC FP-7 projectnek (Memoload, LipiDiDiet). Különböző kutató ntézetekben összesen 4 évet töltött Németországban, Franciaországban és az USA-ban. 

     Zarándi Márta, PhD, DSc, 33 éve foglalkozik biologiailag aktív peptidek, peptid hormonok és analógjaik, valamint peptidomimetikumok, mint gyógyszerjelölt vegyületek tervezésével és előállításával. A Nobel-díjas A.V. Schally kutató laboratóriumában dolgozott összesen 9 évig a Tulane Egyetemen (New Orleans) az USA-ban. Fő kutatási területe az utóbbi években biológiailag aktív peptid analógok tervezése nem természetes aminosavak felhasználásával és ezek szintézise gyógyszer jelölt vegyületek  (peptidomimetikumok) nyerése céljából. 

     Fülöp Lívia, PhD, a laboratórium fiatal munkatársa, aki 10 évig dolgozott peptidek és peptidomimetikumok szintézisén. Fő kutatási területe az utóbbi években β-amiloid peptidek előállítása és ezek toxikus formákká - oligomerekké, protofibrillumokká és fibrillumokká -való aggregációjának vizsgálata. A fehérjék hibás felcsavarodását dinamikus fényszórás méréssel (DLS), valamint AFM és TEM módszerekkel vizsgálja.  Dendrimerek, valamint  neuroprotektiv peptidomimetikumok tervezésével és előállításával is foglalkozik.  
 

Felszereltség

     Analitikai HPLC készülék

     Preparativ HPLC készülék

  80 egységből  álló „computer cluster” programokkal gyógyszer tervezéshez

  Dinamikus fényszórás méréshez berendezés (Zeta sizer)

  Fluoreszcens mikroszkóp

  Fluoro-plate-reader

  Multielectrode array (MEA) 

  Állat laboratóriumban:

  Egér – ketrec rendszer egyéni szellőzéssel

  Morris water maze berendezés (2 db)

  NOLDUS fényképezőgép és program rendszer

  Mikroszlóp és hozzá tartozó kvantitativ hisztológiai értékelést lehetővé tevő berendezés

OviJobb18.jpg

Webkamera

domter_webcam

©Minden jog fenntartva SZTE Orvosi Vegytani Intézet

?>