2-Carb-39. Poliszacharidok
Ez a dokumentum az 1980. évi poliszacharid nevezéktan [7] módosított változata.(36)39.1. A homopoliszacharidok nevei
Az azonos monoszacharid egységekből felépülő poliszacharidok (glikánok) nevét úgy képezzük, hogy a monoszacharid "-óz" végződését "-án"-ra cseréljük.
Megjegyzés: Az "-án" végződés meghonosodott alkalmazása a xilán (a xilóz polimere), a mannán (a mannóz polimere) és a galaktán (a galaktóz polimere). A cellulóz és a keményítő glükánok, mert mindkettő glükóz egységekből épül fel.
39.2. Az egységek konfigurációjának megadása
Ha a monomer egységek konfigurációja ismert, a D- vagy L-jelet előtagként hozzáfűzhetjük a névhez.
Példák:
Egy D-glükán (nigerán)
Egy L-arabinán (pontosabban egy a-L-arabinán)
39.3. Az interglikozidos kötés leírása
Ha a homopoliszacharid fő (glikozidos) kötése ismert, a névben ezt jelezhetjük. A kötés leírása a glikozidos kötésben résztvevő szénatomokat mutatja be. Ha egy adott cukrot akarunk megnevezni, a glikozidos kötések jelölésének meg kell előznie a szénhidrát konfigurációját leíró szimbólumokat, pl.: (14)-a-D-glükán.
Példák:
[4)-a-D-Glcp-(1]n
(14)-a-D-Glükopiranán (amilóz)
Megjegyzés: Ha a monoszacharid egységek közötti kötés nem glikozidos kötés (pl. az alábbi foszfát-származékban), a glikán terminológia használata nem megfelelő; ekkor a polimerek nevezéktanát [20] alkalmazzuk.
[5)-b-D-Ribf-(11)-D-Rib-ol-5-P-(O
]n
Az ilyen szerkezetek a "poliszacharid" eredeti definíciójának nem teljesen felelnek meg, de a jelenlegi gyakorlatban ezeket is poliszacharidoknak tekintjük.
39.4. Az újonnan felfedezett poliszacharidok elnevezése
Az újonnan felfedezett poliszacharidok neve az "-án" végződést kapja.
Példák:
Pusztulán (az Umbilicaria pustulata zuzmóból számazó glükán)
[3)-b-D-Glcp-(14)-bL-GlcpA-(1
4)-b-D-Glcp-(1
4)-a-L-Rhap-(1
]n
Gellán (bakteriális poliszacharid, korábbi neve: S-60)
Megjegyzés: Az "-án" végződésű nevek a szubsztituálatlan poliszacharidokra utalnak. Pl. a xilán a természetben részben acetilezetlen, részben acetilezett formában található meg. A xilán név az acetilezetlen, a xilán-acetát az acetilezett vegyületre utal.
A cellulóz, keményítő, inulin, kitin, amilóz és amilopektin régen meghonosodott nevét továbbra is használjuk. A "carrageenan" és "laminarán" neveket ma gyakrabban használjuk a korábbi "-in" végződést tartalmazó nevekhez képest.
A kizárólag glikuronsav-egységekből felépülő poliszacharidok (glikánok) nevét úgy képezzük, hogy az uronsavak "-sav" végződése helyett az "-án" végződést használjuk. A poliszacharidok eme csoportjának általános neve "glikuronán".
Példa:
Megjegyzés: A glikuronán kifejezést használjuk a "poliuronid" helyett; ez utóbbi név helytelen.
A kizárólag aminocukrokból felépülő poliszacharid nevét az aminocukor szisztematikus nevének megfelelő módosításával képezzük.
Példa:
(14)-2-acetamido-2-dezoxi-b-D-glükán (kitin)
39.7. Többféle monomerből felépülő poliszacharidok
A heteropoliszacharidok (heteroglikánok) olyan polimerek, amely kettő vagy több cukor (glikóz) vagy módosított cukor (pl. aminodezoxiglikóz vagy glikuronsav) egységekből állnak. Ha a poliszacharidnak van csak egyféle cukoregységből felépülő főlánca ("váza"), ezt a láncot utolsóként kell megemlíteni (ez a "glikán" része a névnek), a többi egységet "gliko-" előtagként ábécé-sorrendben soroljuk fel. Ha a főláncot nem csupán egyféle cukoregység alkotja, mindegyik egységet "gliko-" előtagként ábécé-sorrendben kell felsorolni és a névnek "-glikán" utótaggal kell végződnie.
Példák:
Egy D-galakto-D-mannán (gvarán)
Xantán
Ha a poliszacharidban (glikánban) szubsztitúció játszódik le, minden szubsztituenst meg kell említeni a névben a megfelelő helyen (ábécé-sorrendben).
Példák:
2,3-Di-O-acetil-6-O-tritilamilóz
[4)-b-D-GlcpA-(13)-b-D-GlcpNAc-(1
]n
(2-Acetamido-2-dezoxi-D-glüko)-D-glükuronoglikán
(hialuronsav vagy hialuronán)
39.9. Glikoproteinek, proteoglikánok és peptidoglikánok
A kovalensen kötött monoszacharid és aminosav egységeket tartalmazó polimereket glikoproteineknek, glikopeptideknek vagy peptidoglikánoknak nevezzük. Ezen kifejezések között nem lehet pontos különbséget tenni. Általában elmondhatjuk, hogy a glikoproteinek a fehérjéknek viszonylag kis molekulatömegű oligo- vagy poliszacharidokkal képzett konjugátumai. A proteoglikánokban a fehérjék nagy molekulatömegű poliszacharidokhoz kötődnek. A peptidoglikánok a peptidekhez kovalensen kötött poliszacharid láncokból állnak. Ezen vegyületek nevezéktanát egy korábbi ajánlás tárgyalja [11].
A szintetikusan előállított vagy módosított szénhidrát-fehérje konjugátumokat néha neoglikoproteineknek nevezzük. Ezekben a szerkezetekben a szénhidrát-tartalmú szubsztituensek nevezéktana analóg az oligoszacharidok szekvenciális nevezéktanával (l. 2-Carb-37.2).
Példák:
Poli-[(3,6-Di-O-metil-b-D-glükopiranozil)-(14)-(2,3-di-O-metil-a-L-ramnopiranozil)-(1
2)-(3-O-metil-a-L-ramnopiranoziloxi)-(1-O
4')-(3-fenilpropanoil)-(1
NLys]-fehérje